ARETE

Izdavačka delatnost – Knjige

Nina Gugleta – Direktor i osnivač izdavačke kuće Areté

Diplomirala je klasične nauke na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala izdavaštvo na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

„Uvek rastrzana između dva grada. U Ljubljani sam završila klasične nauke i izdavaštvo, a sada pišem tezu o uticaju države na jugoslovensku kinematografiju. Trenutno živim i radim u Beogradu jer ga najviše volim. I grad i ljude u njemu. Ipak, putovanja su neodvojivi deo mog života.

Zašto knjige?

Zato što su knjige bezbroj potencijalnih života.

Niče kaže da život treba živeti tako da imaš volju da ga iznova i iznova živiš.

Rekla bih da je odgovor satkan u njegovim rečima. Izdavaštvo je oduvek bilo moja strast, još kao studentkinja stažirala sam u izdavačkoj kući gde sam prisustvovala nastanku knjige od početka do kraja. Tada sam shvatila da želim da budem deo toga, a možda i pokretač.

Kada sam se, nakon osam godina života u Ljubljani, vratila u svoj grad, u Beograd, kristalizovala mi se ideja o tvornici knjiga i kockice su se same od sebe složile.

Iz ljubavi prema književnosti, osnovala sam izdavačku kuću Areté 2015. godine.

Objavljene knjige neposredno otkrivaju i crte moje ličnosti, jer unosim sebe u sve čega se latim i ne pristajem da se prodam.

Možete me sresti u knjigama Alehandra Hodorovskog, Nika Kejva; slušajući džez, provedite sa mnom jedno Veče u klubu (Kristijan Gaji); u potrazi za idejama i mirom u sebi pođimo u Lov na veliku ribu (Dejvid Linč); kad nas obuzme melanholija otisnimo se Ka svetioniku (Virdžinija Vulf)…

Moj izdavački put mora da bude priča sa srećnim krajem. Ako nije srećan – onda nije kraj.

Ipak, prepreke su tu da nas podsete da moramo da radimo još odlučnije i hrabrije nego što smo očekivali. Čini mi se da ne postoji jasniji put od onoga kojim idemo ka jednom cilju, a to je izdavanje što boljih knjiga. Upravo su knjige te koje nas usmeravaju. Cilj mi je da promovišem pisanu reč na nov, inspirativan, nepretenciozan način i u budućnosti i zato stalno i neumorno tražim novi biser koji ću otkriti domaćim čitaocima. Ne čekam da mi se desi nešto lepo, već žurim ka tome da prepoznam i sama otkrijem šta je to. Imam stpljenja i ljubav za ljude i za ono što stvaraju.

Podjednako mi je važan kvalitet sadržaja i pakovanja i koristim svaku priliku da unesem dašak svežine na srpsku izdavačku scenu. Pružam priliku neafirmisanim mladim domaćim i slovenačkim autorima, koje sama prevodim, ali umem da prepoznam vrednost i originalnost među priznatim stranim savremenim autorima i nezaobilaznim klasicima u novim prevodima svojih dragih saradnika.

Kontakt info
Bulevar Zorana Đinđića 111/1, Beograd, 11000, Srbija
LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.